Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Presentatie

  • : Vanuit De Duisternis Naar Het Licht
  • : « Allah is de Helper van degenen die geloven. Hij voert hen van de duisternis naar het licht. En degenen die ongelovig zijn: hun helpers zijn de Taghoet, zij voeren hen van het licht naar de duisternis. Diegenen zijn de gezellen van de Hel, zij zullen daar eeuwig levenden zijn.
  • Contact

Zoeken

20 avril 2010 2 20 /04 /avril /2010 23:02

 

Waarom dwalen de mensen (al-dalal)?

 

 

Waarom dwalen de mensen als er de Koran en de Soennah zijn?

 

De mensen van vandaag zijn niet akkoord over de basisfundamenten van de islam, ondertussen dat daar eigenlijk geen verschil in zou mogen gemaakt worden. Sinds Adam (‘alayhi salam) tot en met de laatste profeet (salla Allahoe ‘alayhi wa salam) is de basis van de islam altijd dezelfde geweest en is deze nooit onderdanig geweest aan verschillen.

Alle boodschappers in de geschiedenis van de mensheid, hebben dezelfde boodschap gebracht, nl. tawhied. Sinds Allah, de Majestueuze en de Sublieme, het universum in zijn perfectie heeft geschapen, zal zijn boodschap over Zijn Eenheid doorgegeven aan de mensen altijd hetzelfde blijven, tot en met de Laatste Dag.

De verschillen die in de loop der profeten tevoorschijn kwamen, waren onder andere zaken van aanbidding, zoals het gebed, de liefdadigheid, de jurisprudentie enz. volgens de verschillende gemeenschappen.

 

Tijdens de periode tussen Adam (‘alayhi salam) en de profeet Noeh (‘alayhi salam) waren de mensen conform aan de waarheid, gehoorzaamden zij Allah en erkenden zij Zijn Eenheid.

Boechaarie overleverde in zijn sahih, van Ibn ‘Abbas dat de mensen de eenheid van Allah praktiseerden gedurende 10 eeuwen. Nadien verdween de kennis en werd het vervangen door de aanbidding van beelden. Toen stuurde Allah, de Allerhoogste, Noeh (‘alayhi salam) om zijn volk op te roepen om alleen Allah te aanbidden. Zijn oproep duurden 950 jaar. Allah Soebhana wa ta‘ala zegt ons:

 

« En voorzeker. Wij hebben aan iedere gemeenschap een Boodschapper gezonden (die zei:) "Aanbid Allah en houd afstand van de Taghoet." En er zijn er onder hen die Allah leidde en er zijn er die Hij tot de dwaling veroordeelde. Reis dus op de aarde rond en zie hoe het einde was van de loochenaars. » (Soerate al – ‘Isra 16: 36)

 

Onder de mensen die de boodschap hebben ontvangen, waren er die geleid werden. Één van de Schone namen van Allah is “al – Hadi”, degene die leidt:

« famin-hoem-man hada-Làhoe wa minhoem-man haqqat 'alayhid-dalalah.»

« En er zijn er onder hen die Allah leidde en er zijn er die Hij tot de dwaling veroordeelde. »

Terwijl anderen bestemd waren tot dwaling. Allah ta’Ala zei :

« wa minhoem-man haqqat 'alayhid-dalalah »

« …er zijn er die Hij tot de dwaling veroordeelde. »

 

De mensen dwalen door 3 grote oorzaken:

  

1)       De duivel, moge Allah hem vervloeken, en zijn nakomelingen

 

 « Voorwaar, satan is een vijand van u, behandel hem daarom als vijand. Hij roept zijn volgelingen slechts op dat zij bewoners van het brandende Vuur mogen worden. » (Soerate Fatir 35 : 6)

« Gelastte Ik u niet, o u kinderen van Adam, dat u satan niet zult dienen, aangezien hij een openlijke vijand van u is. » (Soerate Yasin 36 : 60)

Het doel van sjaytan, moge Allah hem vervloeken, is de kinderen van Adam (‘alahi salam) te laten vallen in sjirk al akbar. Het is daarom dat hij begint met de mensen aan te trekken in de kleine zonden, daarna de grotere zonden om dan zo te eindigen in koefr en sjirk.

 

2)       Het volgen van de verlangens/ lusten (al hawa)

 

« En Allah wilt jullie berouw aanvaarden, terwijl degenen die hun begeerten volgen, (willen) dat jullie je geweldig (van de Waarheid) afwenden. » (Soerate an-Nisa’ 4 : 27)

 

« Zeg: "Voorwaar, ik ben verboden degenen te dienen die jullie buiten Allah aanbidden." Zeg: "Ik zal jullie begeerten niet volgen; ik zou dan dwalen en ik zou niet tot de rechtgeleiden behoren." » (Soerate al-An’aam 6 : 56)

 

« En wees zelf geduldig met degenen die hun Heer in de morgen en de avond aanroepen, zij wensen Zijn Aangezicht. En wend uw ogen niet af van hen omdat u de versierselen van het wereldse leven wenst. En luister niet naar degene wiens hart Wij Onze gedachtenis hebben doen verwaarlozen en (die) zijn begeerten volgt: en hij is in overtreding in zijn zaak. » (Soerate al-Kahf 18 : 28)

 

« Heb jij degene gezien, die zijn begeerten als zijn god neemt? Zou jij een beschermer voor hem zijn? » (Soerate al-Foerqân 25 : 43)

 

« O jullie die geloven. Wees standvastig ten aanzien van de gerechtigheid, als getuigen omwille van Allah. Zelfs tegenover jullie zelf of de kinderen en de verwanten, of het nu een rijke of een arme is (waartegen getuigd moet worden), want Allah kent hun belangen beter. Volg niet de begeerte om niet rechtvaardig te zijn. En indien jullie verdraaien of je afwenden, dan voorwaar: Allah weet wat jullie doen. » (Soerate an-Nisa’ 4 : 135)

 

Volgens Aboe Hoerayra, moge Allah tevreden over hem zijn, heeft de profeet (salla Allahoe ‘alayhi wa salam) gezegd: « De hel is bedekt met verlangens en het paradijs is bedekt met geboden.» (Unaniem sahih verklaard)

 

‘Oemar, moge Allah tevreden over hem zijn, heeft gezegd: « Hetgeen waarvoor ik het meeste vrees voor jullie is gierigheid waaraan men gehoorzaamt, een passie die men volgt en een ijdelheid in zichzelf. » [Bron : jàmi'bayan al-'ilm wa fadlihi volume 1 pg 173.]

 

De mensen denken dat ze grotendeels goed bezig zijn, intussen ze zich laten leiden en gemotiveerd zijn door hun passies en zij laten het recht van Allah achterwege voor henzelf tevreden te stellen.

3)       Het blindelings volgen van de geleerden

De meerderheid van de mensen volgen hun geleerden blindelings. Zij leggen hun totale vertrouwen in hen op zo’n manier dat ze zelf het verschil niet meer kunnen maken tussen het juiste en het foute. Over het algemeen volgen zij hun geleerden en denken ze dat ze iets goed doen, maar ondanks dit, zijn zij heel ver afgedwaald. Allah Soebhana wa Ta‘ala zegt ons in de Koran:

 « Hij (Allah) zegt: "Treed de gemeenschappen van de Djinn's en de mensen binnen die jullie reeds zijn voorgegaan in de Hel. Telkens wanneer een gemeenschap (de Hel) binnengaat, vervloekt zij haar zuster(-gemeenschap), totdat, wanneer zij allen bij elkaar komen, de laatste van hen over de eerste van hen zegt: "Onze Heer, deze heeft ons heeft doen dwalen, geef hun daarom een dubbele bestraffing van de Hel." Hij zei: "Voor één ieder is er een dubbele (bestraffing), maar jullie weten het niet." » (Soerate al-Aar’aaf 7 : 38)

 

Allah zal de geleerden dubbel straffen, omdat zij de verkeerde weg die leidt naar dwaling hebben getoond en de volgelingen, omdat zij hen gevolgd hebben in hun sjirk en ongeloof en voor hun sjirk in de gehoorzaamheid, vergetende om te zoeken naar de tevredenheid van Allah.

Allah zegt :

« En wanneer zij met elkaar in het Vuur zullen twisten, zullen de zwakken tot de trotsen zeggen: "Voorzeker, wij waren uw volgelingen; wilt u dan nu een gedeelte van het Vuur van ons wegnemen?" Zij die trots waren zullen zeggen: "Wij zijn er allen in. Allah heeft nu over Zijn dienaren recht gesproken. » (Soerate al-Moemin 40: 47-48)


« En de ongelovigen zeggen: "Wij zullen absoluut in deze verkondiging niet geloven, noch in hetgeen er aan voorafging." En kon u slechts zien wanneer de onrechtvaardigen voor hun Heer zullen worden gebracht, terwijl zij de schuld op elkaar zullen werpen. De zwakken zullen tot de hoogmoedigen zeggen: "Was u er niet geweest dan zouden wij zeker tot de gelovigen behoren." De hoogmoedigen zullen tot de zwakkelingen zeggen: "Waren wij het die u van de leiding afwendden, nadat zij tot u was gekomen? Nee, u draagt zelf de schuld hiervan." En de zwakkelingen zullen tot de hoogmoedigen zeggen: "Maar het kwam door uw listige plannen, bij dag en nacht beraamd, waarbij u ons gebood niet in Allah te geloven en gelijken aan Hem op te werpen." En zij zullen berouw tonen wanneer zij de straf zullen zien. En Wij zullen zware kettingen leggen om de halzen van de ongelovigen. Zij zullen slechts worden gestraft voor hetgeen zij deden. » (Soerate Saba 34 : 31-33)

 

« Wanneer degenen die gevolgd werden zich los verklaren van degenen die hen volgden: en zij zagen de bestraffing en (dat) de banden met hen verbroken waren. En degenen die volgden zeiden: "Was er voor ons nog maar één keer (de gelegenheid om naar de aarde terug te keren), dan zouden wij ons onschuldig verklaren aan hen, zoals zij zich aan ons onschuldig verklaarden". Zo laat Allah hen hun daden zien, als (een bron) van spijt voor hen. En zij zullen de Hel niet verlaten. » (Soerate al-Baqarah 2: 166-167)

Mohammad Ibn ‘Abdal-Wahhâb (rahimahoe Allah) heeft gezegd over het vers:

« Zij hebben hun rabbijnen en hun monniken tot heren naast Allah genomen en (ook) de Messias de zoon van Mariam, terwijl hun niets is bevolen dan dat zij één God aanbidden: er is geen god dan Hij. Heilig is Hij boven de deelgenoten die zij naast Hem toekennen. » (Soerate at-Tawbah 9: 31)

De tafsier van dit vers, waarin geen enkele problematiek schuilt, is dat het hier gaat over de gehoorzaamheid aan de geleerden en vromen in de ongehoorzaamheid aan Allah. De beste interpretatie is deze van Aboe Aliyyah, die heeft gezegd: « Zij hebben hen niet aanbeden. En moesten zij dit hen bevolen hebben, zouden zij hen niet hebben gehoorzaamd, maar zij hebben het Boek van Allah gevonden en dan hebben ze gezegd: « Wij laten onze geleerden voor niets achter. Datgene wat ze ons bevelen, zullen wij volhouden en datgene wat ze ons verbieden, zullen wij stoppen … »

[Bron : ad-Dourar as-Saniyyah 1/40]

Iedereen volgen omwille van zijn titel van geleerde of vrome leidt tot een fatale dwaling, wanneer zij de Koran en de Soennah tegenspreken, want men gehoorzaamt hen in de ongehoorzaamheid aan Allah, de Almachtige.

Het gedrag van deze volgers is een duidelijke gelijkenis met de joden en de christenen die zich voordeden het goede te doen door te weigeren om hun geleerden ongehoorzaam te zijn, zelfs als zij De Boeken tegenspraken.

 Allah waarschuwt ons in verschillende delen van de Koran, waarvan Soerate al-Fatiha waarin Allah ons zegt: « Leid ons op het Rechte Pad. Het Pad van degenen aan wie U gunsten hebt geschonken, niet van degenen op wie de toorn rust (joden) en niet dat van de dwalenden (christenen). »

 

Dit waren dus de 3 grote oorzaken van dwaling.

Weet dus, dat er maar één weg is die leidt tot Allah. De waarheid is uniek en alle andere wegen die leiden tot de duisternis zijn talrijk, zoals Allah ons in volgende koranvers bewijst:

« Allah is de Helper van degenen die geloven. Hij voert hen van de duisternis naar het licht. En degenen die ongelovig zijn: hun helpers zijn de Taghoet, zij voeren hen van het licht naar de duisternis. Diegenen zijn de gezellen van de Hel, zij zullen daar eeuwig levenden zijn. »  (Soerate al-Baqarah 2 : 257)

 

In dit vers is het licht enkelvoud, want er is slechts maar één Rechte weg en de duisternissen zijn meervoud, want deze wegen zijn talrijk. En dit merk je op door de aanwezigheid van een enorm aantal valse geloofsleren en sektes die tegenstrijdig zijn met de Koran en de Soennah van de profeet (salla Allahoe ‘alayhi wa salam).

Wees dus alert en houd je stevig vast aan de duidelijke bewijzen van Allah ta ‘Ala en Zijn boodschapper (salla Allahoe ‘alayhi wa salam).

Allah (Soebhana wa Ta‘ala) zegt:

« En dat dit Mijn Pad is, een recht Pad, volg het dan, en volg geen (andere) paden, want die zullen jullie doen afsplitsen van Zijn Pad. Dat is wat Hij jullie heeft opgedragen, hopelijk zullen jullie (Allah) vrezen. »  (Soerate 6: 153)

De profeet (salla Allahoe ‘alayhi wa salam) tekende een lijn in het zand en zei: « Zie hier, dit is het Rechte Pad van Allah. »

Hierna tekende hij (salla Allahoe ‘alayhi wa salam) een lijn aan de rechterkant en één aan de linkerkant van deze eerste lijn en zei:

«  En, dit zijn de zijwegen, geen enkel daarvan, heeft geen duivel die tot deze weg oproept. »

Nadien reciteerde hij (salla Allahoe ‘alayhi wa salam) het vers:

''En dat dit Mijn weg is, de rechte weg, volg het dus en volg geen (andere) wegen, want die zullen jullie doen afsplitsen van Zijn weg..." (al-An’aam 6:153). (Hadith Sahih - Ahmed)


Wa Allahoe A‘lam




.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires