Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Presentatie

  • : Vanuit De Duisternis Naar Het Licht
  • : « Allah is de Helper van degenen die geloven. Hij voert hen van de duisternis naar het licht. En degenen die ongelovig zijn: hun helpers zijn de Taghoet, zij voeren hen van het licht naar de duisternis. Diegenen zijn de gezellen van de Hel, zij zullen daar eeuwig levenden zijn.
  • Contact

Zoeken

28 juin 2014 6 28 /06 /juin /2014 00:59

Het volgen van de passies

 

 1c.PNG

 

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ     

 

       Alle lof aan Allah, moge de zegeningen en de vrede van Allah over onze Profeet Mohammed (salla Allahoe ‘alayhi wa salam), zijn familie, zijn metgezellen en degene die zijn leiding volgen, zijn.

Na het houden van Allah, de Allerhoogste, en Zijn boodschapper (salla Allahoe ‘alayhi wa salam), is het noodzakelijk om te houden van de gekozenen door Allah en de vijanden van Allah te beschouwen als volledige tegenstanders.

 

Er bestaan mensen die van iets houden, haten, wensen en datgene waarvan hun ziel houdt en datgene wat hun ziel haat en niet datgene waarvan Allah en Zijn Boodschapper (salla Allahoe ‘alayhi wa salam) houden en haten.

Dit is dus één van de vormen van passies en als een mens zich hieraan overgeeft, dan is hij zijn passies aan het volgen. Allah (Soebhana wa Ta‘ala) heeft gezegd (Interpretatie van Zijn Woorden):

فَإِن لَّمْ يَسْتَجِيبُوا لَكَ فَاعْلَمْ أَنَّمَا يَتَّبِعُونَ أَهْوَاءهُمْ وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّنِ اتَّبَعَ هَوَاهُ بِغَيْرِ هُدًى مِّنَ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

«  En wie dwaalt er meer dan wie er zonder Leiding van Allah zijn begeerten volgt? » (Soerate 28 vers 50)

 

Wanneer de mens berispt wordt wanneer hij zijn passies volgt, omgekeerd als Allah het wil, wordt hij beloond als hij zich verdedigt. Allah (Soebhana wa Ta‘ala) heeft gezegd (Interpretatie van Zijn Woorden):

يَا دَاوُودُ إِنَّا جَعَلْنَاكَ خَلِيفَةً فِي الْأَرْضِ فَاحْكُم بَيْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ وَلَا تَتَّبِعِ الْهَوَى فَيُضِلَّكَ عَن سَبِيلِ اللَّهِ إِنَّ الَّذِينَ يَضِلُّونَ عَن سَبِيلِ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِيدٌ بِمَا نَسُوا يَوْمَ الْحِسَابِ

« (Wij zeiden): "O Dâwoed, Wij hebben u als stedehouder op aarde aangewezen, spreek daarom recht over de mensen naar waarheid en volg (hun) begeerten niet, anders zullen zij u van de weg van Allah afleiden." » (Soerate 38 vers 26)

 

De Profeet (salla Allahoe 'alayhi wa salam) heeft gezegd: « Drie dingen leiden tot gelukzaligheid: de vrees voor Allah in het geheim en in het openbaar, matigheid in het uitgeven, in armoede en in rijkdom, het juiste woord in de ontevredenheid en in de tevredenheid. En drie dingen leiden tot verlies: gierigheid dat gehoorzaamd wordt, een passie dat gevolgd wordt en narcisme (overmatige liefde voor zichzelf).»

Dus al wie willens en wetens ingaat tegen de bevelen van Allah en Zijn Boodschapper (salla Allahu 'alayhi wa salam) heeft duidelijk zijn passies gevolgd en is afgedwaald van het pad van Allah.

Allah (Soebhana wa Ta‘ala) heeft gezegd (Interpretatie van Zijn Woorden):

فَإِن لَّمْ يَسْتَجِيبُوا لَكَ فَاعْلَمْ أَنَّمَا يَتَّبِعُونَ أَهْوَاءهُمْ وَمَنْ أَضَلُّ مِمَّنِ اتَّبَعَ هَوَاهُ بِغَيْرِ هُدًى مِّنَ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

 «Als zij jou dan geen antwoord geven, weet dan dat zij slechts hun begeerten volgen. En wie dwaalt er meer dan wie er zonder Leiding van Allah zijn begeerten volgt? » (Soerate 28 vers 50)

Des te meer de dienaar ongehoorzaam is, zich bloot stelt aan zijn passies en het navolgen ervan, des te meer hij de vernedering en de afbraak in dit leven hier zal ondergaan en hij zal bovendien gemarteld worden op de Dag des Oordeels. Dit is de Wet van Allah en deze is onfeilbaar en onveranderlijk. Allah (Soebhana wa Ta‘ala) heeft gezegd (Interpretatie van Zijn Woorden):

إِنْ هِيَ إِلَّا أَسْمَاء سَمَّيْتُمُوهَا أَنتُمْ وَآبَاؤُكُم مَّا أَنزَلَ اللَّهُ بِهَا مِن سُلْطَانٍ إِن يَتَّبِعُونَ إِلَّا الظَّنَّ وَمَا تَهْوَى الْأَنفُسُ وَلَقَدْ جَاءهُم مِّن رَّبِّهِمُ الْهُدَى

« Dit zijn slechts namen die u uitgevonden heeft - u en uw vaderen - waarvoor Allah geen gezag heeft neergezonden. Zij volgen slechts hun vermoedens en begeerten. En voorzeker de leiding van hun Heer is nu tot hen gekomen.  » (Soerate 53 vers 23)

Allah (Soebhana wa Ta‘ala) belooft een bestraffing in dit leven en in het Hiernamaals voor degene die ongehoorzaam is aan de bevelen van Zijn Boodschapper (salla Allahoe ‘alayhi wa salam). Zo heeft Allah (Soebhana wa Ta‘ala) gezegd (Interpretatie van Zijn Woorden):

لَا تَجْعَلُوا دُعَاء الرَّسُولِ بَيْنَكُمْ كَدُعَاء بَعْضِكُم بَعْضاً قَدْ يَعْلَمُ اللَّهُ الَّذِينَ يَتَسَلَّلُونَ مِنكُمْ لِوَاذاً فَلْيَحْذَرِ الَّذِينَ يُخَالِفُونَ عَنْ أَمْرِهِ أَن تُصِيبَهُمْ فِتْنَةٌ أَوْ يُصِيبَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

« Laten degenen die zijn bevel ongehoorzaam zijn opletten dat een beproeving hen treft of een pijnlijke bestraffing hen treft.» (Soerate 24 vers 63)

Ibn Kathîr (rahimahoe Allah) heeft gezegd: “Degenen die in het geheim of openlijk in strijd gaat met de bevelen van de Boodschapper (salla Allahoe ‘alayhi wa salam), moge zij opletten dat een beproeving hen niet zal overkomen, dit wil zeggen dat deze laatste hun harten zien corrupt worden door het ongeloof of hypocrisie of dat zij een wereldse bestraffing zullen ondergaan of een gevangenschap.”

 

Volgens sjeich al-Islam Ibn Taymiyya (rahimahoe Allah): als het waar is dat liefde en haat bij essentie, passies zijn, dan is het eigenlijk zijn liefde of zijn haat volgen, zonder een leiding van Allah wat verboden is en het is daarom dat Allah Ta‘ala gezegd heeft tegen Zijn profeet Dâwoed (‘alayhi salam):  «  En volg jouw begeerten niet, anders zullen zij u van de weg van Allah afleiden.»

 

‘Oemar ibn ‘Abd al-‘Azîz (radi Allahoe ‘anhoe) heeft gezegd: « Wees niet zoals degene die de waarheid volgt zolang deze conform is aan zijn passies en die de waarheid tegengaat wanneer deze waarheid niet meer conform is aan zijn passies. Als je je zo gedraagt, zal je niet beloond worden voor de waarheid die je gevolgd hebt, maar je zal echter gestraft worden omdat je je verzet hebt tegen de waarheid.»

Wat betreft Ibn al-Qayyim (rahimahoe Allah), hij bevestigde dat: als de dienaar zijn passies volgt, dan zal zijn oordeel en zijn scherpzinnigheid wijzigen, zijn ziel zal het goede zien als het slechte en het slechte als het goede. Deze dienaar zal dus het juiste met het foute verwarren, daarom hoe zal hij dan kunnen profiteren van de herinnering, de meditatie en de aanmoediging om het goede te doen?

 

Ibn Taymiyya (rahimahoe Allah) heeft gezegd dat: de mens onrechtvaardig en onwetend is geschapen, dus zijn natuurlijke aard is niet gericht op de kennis, maar zijn aard neigt hem eerder naar het plegen van het slechte. Het volgen van zijn passies is het onderwerp van berisping in talrijke verzen in de Nobele en Heilige Koran. Bovendien gebruikt Allah de ergste kenmerken om de mensen die deze eigenschap bezitten, te beschrijven. Allah, de Almachtige en de Grote, zegt over degenen die hun passies volgen (Interpretatie van Zijn Woorden): « Heeft u hem gezien, die zijn eigen begeerte tot zijn God maakt? » Inderdaad, elke persoon die zich niet refereert naar de Koran, Soennah en het goede van de mensen van kennis, refereert automatisch naar zijn passies. En men kan zelfs niet zeggen dat hij zijn verstand gevolgd heeft: « Heeft u hem gezien, die zijn eigen begeerte tot zijn God maakt, en die Allah liet dwalen, ondanks zijn kennis, en wiens oren en wiens hart Hij heeft verzegeld en op wiens ogen Hij een sluier heeft gelegd? Wie zal hem buiten Allah kunnen leiden? Wilt u dan geen lering hieruit trekken? » (Soerate 45 vers 23) Als je iemand beveelt om toevlucht te zoeken en beroep te doen op het Boek van Allah en op de Soennah van Zijn Boodschapper (salla Allahoe ‘alayhi wa salam, evenals op de uitspraken van de mensen van kennis, maar deze persoon houdt geen rekening met deze raad, zie hier dan wat zijn weigering inhoudt: «Als zij jou dan geen antwoord geven, weet dan dat zij slechts hun begeerten volgen. En wie dwaalt er meer dan wie er zonder Leiding van Allah zijn begeerten volgt? » (Soerate 28 vers 50) of nog: « Maar degenen die onrecht pleegden volgden hun begeerten zonder kennis. » (Soerate30 vers 29)

Partager cet article
Repost0

commentaires

I
You could examine my hair for its electrical and optical properties! You MUST be specific.
Répondre