Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Presentatie

  • : Vanuit De Duisternis Naar Het Licht
  • : « Allah is de Helper van degenen die geloven. Hij voert hen van de duisternis naar het licht. En degenen die ongelovig zijn: hun helpers zijn de Taghoet, zij voeren hen van het licht naar de duisternis. Diegenen zijn de gezellen van de Hel, zij zullen daar eeuwig levenden zijn.
  • Contact

Zoeken

19 avril 2010 1 19 /04 /avril /2010 17:11

 

De betekenis van het woord « Tâghoet »

en zijn belangrijkste soorten

 

 

Werk van de imam van de Soennah, Mohammed ibn ‘Abdelwahhâb.

    

 

Weet, moge Allah jou barmhartig zijn, dat het eerste wat Allah heeft bevolen aan de kinderen van Adam : Het ongeloof in (of de verwerping van) de taghoet en het geloof in Allah.

 

Dit wordt ons aangetoond door de woorden van Allah:

« Wij hebben naar elke gemeenschap een boodschapper gestuurd, die zei : « Aanbid Allah en vermijd de taghoet. » (Soerate 16 vers 36)

 

De manier waarop we de taghoet moeten verwerpen, is de volgende:

 

1)        Het geloof in de ongeldigheid van de aanbidding van iets anders dan Allah.

2)        Het in de steek laten van de taghoet.

3)        Het haten van de taghoet.

4)       Degene die een taghoet is, ongelovig verklaren.

5)       De taghoet en zo ook zijn aanhangers als vijanden beschouwen.

 

 

Wat betreft de manier waarop we in Allah moeten geloven, is :

 

Dat je gelooft dat Allah de Ene en Unieke godheid is die aanbeden moet worden, uitgezonderd van alles daarbuiten. En dat elke vorm van aanbidding aan niets of niemand anders dan Allah wordt  toegekend en alle aanbidding die gewijd is aan een ander dan Allah, verworpen wordt.

 

Het is ook het feit om te houden van degene die hun aanbidding alleen tot Allah richten en hen als bondgenoten te nemen en de polytheïsten te haten en hen als vijanden te beschouwen.

 

En dit is de religie van Ibrâhîm (Abraham) ; elke persoon die zich ervan afkeert, heeft zijn ziel verlaagd. En Allah vraagt ons om dit voorbeeld te volgen wanneer Hij zegt:

 

« Er is een goed voorbeeld voor u in Ibrahim en degenen die met hem waren toen zij tegen hun volk zeiden: "Wij hebben niets uitstaande met u en hetgeen u buiten Allah aanbidt. Wij verwerpen u en er is tussen u en ons eeuwige vijandschap en haat ontstaan, tenzij u in Allah, de Enige gelooft."». (Soerate 60 vers 4)

 

Taghoet is een woord dat voor de volgende personen kan staan: degene die het accepteert om aanbeden te worden buiten Allah, of het nu een object is van aanbidding, een persoon is die gevolgd wordt of iemand die gehoorzaamd wordt in de ongehoorzaamheid van Allah en Zijn Boodschapper (salla Allahoe ‘alayhi wa salam). Ieder van deze personen is een taghoet.

 

 

En de Tawâghît (meervoud van tâghoet) zijn talrijk, maar de 5 belangrijkste hiervan zijn:

 

1)      Satan de vervloekte, die mensen oproept anderen te aanbidden naast Allah. Het bewijs hiervoor, is het vers: « Heb ik jullie, O Kinderen van Adam, niet opgedragen om satan niet te dienen? Voorwaar, hij is voor jullie een duidelijke vijand. » (Soerate 36 - vers 60)

 

2)       De tiran/dictator die de wetten van Allah verandert (de Islamitische regels). Het bewijs hiervoor, is het vers: « Heb jij degenen niet gezien die dachten dat zij geloofden in wat aan jou geopenbaard is en in wat er voor jou geopenbaard was? Zij willen volgens de Taghoet (valse beoordelingen) berechten, hoewel hen toch bevolen was er niet in te geloven. En het is zo dat satan hen ver weg wil doen afdwalen. » (Soerate 4 - vers 60)

 

3)     Een persoon die regeert volgens andere wetten dan die zijn neergedaald door Allah. Het bewijs hiervoor, is het vers: « En wie niet oordeelt met wat Allah geopenbaard heeft: zij zijn de ongelovigen! » (Soerate 5 - vers 44)

 

4)     Een persoon die beweert de kennis van al-ghaib (onwaarneembare) te delen met Allah. Het bewijs is het vers:  « Hij is de Kenner van het onzienlijke en Hij geeft niemand overvloedig kennis van Zijn geheimen. Behalve hem die Hij als boodschapper kiest. Dan doet Hij een wacht voor hem en achter hem gaan. » (Soerate 72 - verzen 26-27)

 

En Allah zegt ook : « Hij bezit de schatten van het onwaarneembare en niemand kent die, behalve Hij. Hij weet wat er op de aarde is en in de zee; en er valt nog geen blad of Hij weet ervan; en er is geen graankorrel in de duisternissen van de aarde; en niets vers en niets droogs, of het is in een duidelijke Boek. » (Soerate 6 vers 59)

 

5)       Een persoon die aanbeden wordt met zijn eigen toestemming, in plaats van Allah. Het bewijs staat in het volgend vers van Allah: « En wie van hen zegt: Voorwaar, ik ben een Allah (god) naast Hem (Allah), die vergelden wij daarop met de hel. Zo vergelden Wij de onrechtplegers. » (Soerate 21 - vers 29)

 

 

En weet dat de mens geen gelovige in Allah zal zijn, zolang hij de taghoet niet verwerpt.

 

 

Het bewijs hiervoor zijn de woorden van de Allerhoogste: « En hij die de Taghoet verwerpt en in Allah gelooft: hij heeft zeker het stevigste houvast gegrepen, dat niet breken kan. En Allah is Alhorend, Alwetend.» (Soerate 2 – vers 256) 

 

De leiding, is de religie van Mohammed (salla Allahoe ‘alayhi wa salam).

 

De misleiding: is de religie van Aboe Jahl (moge hij vervloekt zijn).

 

Stevigste houvast dat niet kan breken, is de getuigenis dat er geen ware godheid is dan Allah, die een ontkenning (« geen enkele godheid ») en een bevestiging (« behalve Allah ») bevat. De ontkenning: Het ontkennen van alles dat buiten Allah wordt aanbeden. De bevestiging: alle vormen van aanbidding enkel en alleen voor Allah, zonder Hem enige deelgenoot hierin toe te kennen.

 

  En alle Lof zij aan Allah, door Zijn weldaad komen de goede zaken tot een eind.

 

Bron: Majmoû‘at out-Tawhîd An-Najdya, volume 1 pg 14

 

.

 

 

Partager cet article
Repost0

commentaires